(Svenska) EXPRESSEN INTERVJUAR ADVOKAT HUGO GUTIERREZ COLAS

Idag har svenska tidningen Expressen har intervjuat advokat Hugo Gutierrez Colás gällande en svensk fritidsledaren som misstänks ha styckmördat sin flickvän i Spanien.

Enligt Utrikesdepartementet (UD) sitter just nu åtta svenska medborgare i spanskt fängelse. Och eftersom Spanien inte har speciella häktningsceller, som i Sverige, så kommer den mordmisstänkte fritidsledaren att sitta i fängelse i väntan på åtal och rättegång.

Under sen onsdagseftermiddag beslutade spansk domstol att fritidsledaren, i 40-årsåldern, skulle häktas som misstänkt för att ha tagit livet av kvinnan. Nu jobbar utredarna för att stärka de fruktansvärda brottsmisstankarna: att fritidsledaren i helgen ska ha styckmördat sin flickvän och ha packat kroppsdelarna i en resväska – som han dumpade och satte eld på i närheten av hotellet.

Utredningen kan dra ut på tiden och under tiden sitter fritidsledaren häktad.

– I Spanien kan domstolen besluta att häkta dig i upp till två år. Denna period kan förlängas om det presenteras starka bevis som motiverar förlängningen, säger advokaten Hugo Gutiérrez Colás, som driver en advokatbyrå i Alicante, Spanien, och har studerat juridik i Sverige.

Hur ser tillvaron ut i de spanska fängelserna?

– Pedofiler har speciella avdelningar, men om du är misstänkt för att ha dödat en kvinna så sitter du med vanliga fångar. Alla möjliga kriminella får sitta tillsammans: terrorister som har mördat tio personer och bankrånare. Det är mycket folk i spanska fängelser, säger Hugo Gutiérrez Colás.
Om fångarna sköter sig kan de få upp mot två timmar per dag att tillbringa på fängelsernas rastgårdar, där de kan spela fotboll och promenera.

Om de missköter sig kan det beslutas om isolering dygnet runt, enligt Advokat Hugo Gutiérrez Colás.
Kan det finnas en hotbild mot män som misstänks ha mördat kvinnor?

– Man brukar säga att det finns en förhöjd risk mot fångar som har våldtagit kvinnor. Men mot män som har dödat kvinnor tror jag inte att det finns någon speciell hotbild.
Dödsstraffet avskaffades helt i Spanien 1995. De sista avrättningarna ägde rum under Francotiden i mitten av 1970-talet. Livstidstraff finns. Men det innebär, precis som i Sverige, inte livstid på riktigt.

– En person som döms för mord kan utan vidare bli sittande i 25-30 år. Men sedan kan olika faktorer spela in för strafflängden: exempelvis om brottet begås av någon som lider av psykisk sjukdom eller någon som är drogpåverkad. Eller om det är en person som har planerat allt inför mordet, säger Advokat Hugo Gutiérrez Colás.

LÄNK: http://www.expressen.se/nyheter/svensken-kan-sitta-haktad–i-tva-ar/